Roger Groult Calvados

Roger Groult Calvados

Jean-Roger Groult is een van de beste distilleerders in de Calvados-regio. Zijn domaine, “Clos de la Hurvanière”, is een mooie boerderij gelegen in de heuvels van de Pays d’Auge, in St Cyr du Ronceray. Het is een familiebedrijf van acht generaties.
Groult heeft 23 hectare van boomgaarden, beplant met meer dan 5600 appelbomen, met 50 verschillende soorten appelen die toegestaan zijn in Pays d’Auge voor de productie van Calvados. De appels rijpen op verschillende tijdstippen en worden geoogst vanaf het einde van September tot half December.

Groult gelooft niet in een Vintage-Calvados (Calvados van 1 jaar), maar liever in het mengen van verschillende jaren. Hij gebruikt alleen zeer oude Limousin eiken vaten (de meeste zijn meer dan 100 jaar oud).

Groult maakt gebruik van een solera systeem voor de veroudering van de Calvados. Door deze methode zijn de vaten nooit helemaal leeg. Zo wordt hun jungste Calvados Réserve 3yo gemengd met oudere Calvados van 6 à 7 jaar om zo een consistente stijl te behouden door de jaren heen.

Het gamma bestaat uit de volgende telgen in stijgende leeftijd:
Réserve 3yo: De prachtige smaak van verse zure appel
“Worlds Best Calvados 2014 & 2016”(World Drink Awards)

Calvados 8yo: Gestoofde appel, vanille en kaneel
“Gold Medal” (International Wine & Spirit Competition)

Calvados 12yo: De zoetere appels met een snoepjesachtige finish
“Silver Medal” (International Wine & Spirit Competition)

Calvados Venerable: Dit is een blend van verschillende vaten 18yo Calvados,
“Worlds Best Calvados 2019”(World Drink Awards)

Calvados Réserve du Clos – Hors d’age: 20yo en oudere blend

Calvados Age D’or: Minimum van 30yo
“Superb, Highly Recommended / 95 pts” (Wine Enthousiast Magazine)

Calvados D’oyen D’age: Een calvados waar onderdelen van 50yo in zitten
“Best Calvados – Spirit of the Year 2000” (Food & Wine Magazine)

Calvados Reserve Ancestrale: leeftijd ongekend, continue blend van één vat van de eerste generaties: gestart tussen 1830 en 1918

 

Eric Forest

Eric Forest

“Iets wit, doet maar iets goed…”, een vraag die ik in Bistro Belge ontelbare keren heb gekregen, en ook eentje die ik elke keer heb beantwoord met “Ik heb nog wel iets goeds zitten”. Elke keer opnieuw was dit het “goeds” dat ik nog “zitten had”: de Pouilly Fuissé “Les Crays” van de bourgondische wijnmaker Eric Forest. Een zeer mooi voorbeeld van wat de chardonnay druif kan bereiken op de juiste bodem. Iets wat ik dan ook kan zeggen over alle wijnen geproduceerd door mr. Forest: wijnen waar het terroir allesbepalend zijn, en waar je blindelings de kalk, de klei en de rotsen uit kan onderscheiden. Zeker niet goedkoop, maar voor deze prijs kan je smaken vinden op het niveau van de grote Chassagne-Montrachets en Meursaults, die wel een stukje hoger geprijsd zijn. Zeker de moeite voor een paringen met de typische bourgondsiche keuken zoals witte vis met roomsaus, of zoals enkele van mijn klanten zeggen: “Da kan ik de hele dag drinken”. Eric Forest, de man achter deze mooie wijntjes, levert jaar na jaar prachtig werk en daarom laat ik hem eventjes aan het woord, vertaald, want het is ne echte Fransman:

“Ik beheer de wijngaarden die gedurende acht generaties van vader op zoon zijn overgedragen en produceer vijf exclusieve jaargangen van Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Macon-Vergisson op percelen met wijnstokken die tussen 1930 en 1979 zijn aangeplant. Mijn grootvader, die een enorme kennis in de natuur en biodynamica heeft mijn benadering van het maken van wijn enorm beïnvloed. Om het hoogste niveau van nauwkeurigheid te behouden, realiseer ik al het werk handmatig. Ik snoei de planten op een manier zodat de wijnstokken voldoende geventileerd zijn. Ik bestrijd elke andere plantensoort met een milieubenadering door extra te ploegen om de bodem te ondersteunen en de wortels aan te moedigen om absorbeer de rijke kwaliteiten van het terroir. De druiven worden met de hand geplukt en voorzichtig geperst. Hier begint het wijnbereidingsproces. De wijn staat tien tot vijftien maanden op zijn droesem in eikenhouten vaten met verminderde doses sulfiet. De wijn wordt vervolgens persoonlijk gebotteld met zwaartekracht en vaak ongefilterd. Als gepassioneerde wijnmaker besteed ik de grootste zorg en aandacht aan alle fasen van het wijnbereidingsproces, een persoonlijke toewijding om de hoge normen te leveren die representatief zijn voor mijn terroir.”

In ons Assortiment:

Mâcon Vergisson “Sur la Roche” 2018: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
Wijngaarden op de hellingen aan de voet van de rots van Vergisson – zeer steenrijke bodem. Het geheel is omgeven door en grenst aan de beroemde Pouilly-Fuissé wijngaarden.

Strogele kleur met fraaie gouden glans. In de neus goed hout met fijne, rokerige tonen. Frisse mineraliteit. De geur van rijpe appels, asperges en de typische Mâcon-mineraliteit (vuursteen, mint en fractie citrusvruchten). Rijke materie met een verleidelijke, romige textuur. Harmonieuze, verleidelijke zoete Mâcon met toch goede frisheid. Alles in een weelde van extreem rijpe vruchten. De subtiele bitterheid van de roze pompelmoes in de finale. Alcohol (13,7% natuur!) zit goed versmolten. De warmte heeft een grote en goede invloed gehad maar het stenige en de citrusaroma’s van de Mâcon Vergisson zijn gebleven.

Saint-Véran “La Rénommée” 2018: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
Dit kleine perceeltje is in 1979 aangelegd in het hogere gedeelte van Davayé. De kleirijke bodem met z’n vuursteensporen zorgt voor een krachtige en rijke wijn. Een meter diep vinden we hier een laag kalksteen uit de Jura-periode (200 tot 150 miljoen jaar geleden) die zorgt voor een prachtige mineraliteit in de wijn.

Klassieke strogele kleur met een gouden glas. Kleur geeft een zeer goede rijpheid aan. In de neus blijft het hout blijft ondanks de toegenomen hoeveelheid nieuw hout knap discreet. Rijk, vineus boeket met volop gele vruchten, kweepeer. zeer rijpe materie met ook hier een aantrekkelijke rondheid, verleidelijke zoetrijpe tonen en smaakvolle, uiterst zachte zuren. De verfijnde concentratie komt in de finale goed tot uitdrukking: een fractie zoete bitterheid van de zeer rijpe pompelmoes. Dit zorgt voor klasse en complexiteit. Zoals altijd blijft het zuurgehalte wat achter, maar er is sprake van een -zeker voor een saint véran- bewonderenswaardige dynamiek.

Pouilly-Fuissé “L’ame Forest” 2017: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
“l’Ame Forest” is vanaf jaargang 2008 de samenvoeging van de percelen “la Côte” en “les Tilliers”. “Les Tilliers” heeft een bodem van klei en kalk afkomstig van de zeefossielen van het type oester, ontstaan in het vroegste gedeelte van het Jura-tijdperk (Sinemurian). Dit zorgt voor een nobele uitdrukking van de Chardonnay-druif met veel fijnheid in de wijn. “La Côte” is een terroir met een mergel-kalk-bodem (Toarcian) en gelegen ten noorden van de rots van Vergisson. Deze bodem brengt een zeer mineralige, krachtige wijn voort met een grote lengte en een groot bewaarpotentieel.

Fonkelend en stralend strogele kleur met volgouden glans. In de neus stevig hout, hazelnoten en zoethout. Blijft elegant maar dit doet echt denken aan de grote witte bourgognes uit de omgeving van Meursault. Fijne rokerige tonen, natte stenen en ook gekonfijte citrusvruchten. Weliswaar uitgesproken rijp maar de wijn blijft verrukkelijk sappig, krokant en speels. Opnieuw forse bodeminvloed met de kenmerkende mineraliteit. Opmerkelijk elegant gebleven in dit rijpe jaar, prachtig gepolijste materie met een aanhoudende lengte. Smaakrijk en voorzien van finesses.

Pouilly-Fuissé “Les Crays” 2018: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
“Les Crays” is een bodem van kalkafzetting op blauwe mergel (Plensbachian). Gelegen op een 100% zuidhelling met een sterke lichtintensiteit en beschermd tegen de frisse noordenwind. Hier komen rijke tot vette wijnen vandaan, met de mineraliteit van gemalen steen en rijkelijk voorzien van citrus-aroma’s. De druiven van deze cuvée worden geoogst op verschillende percelen die tussen 1930 en 1966 zijn aangelegd en aangeplant.

Rijke, strogele kleur met een volgouden glans. Een extreem pure neus waarin de mineraliteit en aromatische rijkdom van zowel het terroir als de Chardonnay druif prachtig tot uitdrukking komt. De smaakvolle wijnzuren en het licht zilte van de grote witte Bourgogne wijnen profileert zich in het smakenpallet, voorzien van een subtiele rokerigheid.

Luis Cañas

Luis Cañas

l sinds dag één een vaste stempel op elke wijnkaart die Bistro Belge gehad heeft, zowel de White als de Reserva staan al bijna vijf jaar op onze kaart om per glas te bestellen, terwijl de rest op het lijstje een variabele invulling had. Dit op zijn eigen is al een teken van mijn vertrouwen in dit wijnhuis, dat ongeacht de jaargangen steeds een line-up van prachtwijnen verzorgde. Grote smaken voor relatief weinig geld, de prijs-kwaliteit verhouding was altijd een van de beste die we hadden. Nog steeds één van mijn persoonlijke go-to’s om een leuke avond of gezellig diner naar het volgende niveau te tillen. Verder kan ik geen betere lofzang bedenken dan toe te geven dat een volledige legger in mijn privé wijnkoeler steeds gevuld is met enkel en alleen Luis Cañas. Daarom deze korte geschiedenis:

Inspanning, vastberadenheid, een passie voor dingen die goed worden gedaan en een duidelijke filosofie gericht op de wijngaard. Er zijn vier generaties geweest die de geschiedenis van deze familie hebben geschreven, de “Luis Cañas Family”. Al meer dan een eeuw zet onze familie zich in voor het produceren en verkopen van traditionele jonge wijnen die gemaakt zijn volgens de methode van koolzuur maceratie waarbij de druiven vóór de alcoholische hoofdgisting ongeplet in een afgesloten vat onder extra toegevoegd koolzuurgas een periode kunnen rijpen. Deze wijnen werden gemaakt in de Cueva de los Curas (grot van de priesters), een oude kelder die uit de grond is gehouwen en die vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van het landschap van het gebied. Vroeger werden de wijnen door Carlos Cañas, de vader van Luis Cañas in karren getrokken door muilezels vervoerd door de Sierra Cantabria en Montes de Vitoria naar de grens van Bilbao en San Sebastián, meer dan 100 kilometer van Villabuena.

In 1928 werd de oprichter Luis Cañas geboren. Een perfectionist, uitzonderlijk hardwerkend en wiens motivatie altijd de trots was om de beste kwaliteit te bereiken in zijn wijngaarden en bijgevolg de smaakpapillen van de grote wijnhandelaren die destijds op de Bilbao Alhóndiga-markt waren gevestigd, overtuigde.

1989 markeert een mijlpaal in de geschiedenis van hun kelder, met Juan Luis Cañas, zoon van Luis Cañas, die de leiding overneemt. Pas 33 jaar oud, bracht hij een frisse wind in de wijnmakerij terwijl hij de arbeidsethos en familietraditie in stand hield dankzij zijn karakter als een perfectionist en non-conformist. Dit betekende dat het voor hem niet genoeg was om alleen goede jonge wijnen te maken, maar om nu nieuwe wijnen te gaan maken met een toenemende nadruk op gerijpte wijnen.

In 1994 hebben ze een nieuwe, moderne kelder ingehuldigd, uitgerust met de beste wijnbereidingsfaciliteiten. Sindsdien zijn ze in Bodegas Luís Cañas niet gestopt met hun inspanningen, met constante verbeteringen en uitbreidingen van de fabriek om de kwaliteit van hun wijnen te blijven verbeteren. Het karakter van Juan Luis, een van de meest rusteloze en innovatieve wijnmakers van het land, gecombineerd met de knowhow en ervaring van het team van de wijnmakerij, hebben ervoor gezorgd dat hun wijnen over de hele wereld erkend worden met de meeste prestigieuze onderscheidingen.

Bodegas Luis Cañas produceert wijnen met het grootste respect voor het milieu. Ze maken gebruik van natuurlijke hulpbronnen zodat ook op lange termijn duurzame landbouw mogelijk blijft. Dus geen herbiciden, kunstmest en agressieve producten of praktijken om het milieu te beschermen en planten te verkrijgen met een sterk immuunsysteem, dat hen in staat stelt om zich te verdedigen wanneer nodig.

In ons gamma:

Rioja Crianza Red 2016: 95% Tempranillo en 5% Garnacha, 12 maanden op eikenhouten vaten:
Robijnrode kleur, met een zuivere neus met tonen van balsamico en fijne nuances van pruim en eik. Vlotte smaak van fruit en specerijen met hints van geroosterde eik. Complex en gestructureerd. Een aangename afdronk met rood fruit en hints van eucalyptus.

Rioja Reserva 2014: 95% Tempranillo en 5 Graciano, 18 maanden op eikenhouten vaten:
De Reserva heeft een ingetogen, subtiel boeket van donkere kersen, frambozen, een vleugje tabak en balsamico. De smaak is medium-bodied met een soepele, fijne tannines en een heldere kern van cranberry en framboos. Dit leidt tot een afdronk die bestaat uit subtiel leer en tabak.

Rioja Reserva seleccion de la Famillia 2015: 85% Tempranillo en 15% Graciano en Garnacha, 18 maanden op eikenhouten vaten:
Schitterende uitstraling met een granaatachtige kleur en kers rond de randen. In de neus een complexe variëteit aan aroma’s die samen een intense, verfijnde wijn geven. In eerste instantie kunnen we zeer rijpe bessen, gerookte levensmiddelen, rozijnen en sterke drank vinden. Na een zekere mate van beluchting komen de kaneel- en jamnoten op tafel en met iets meer tijd kunnen de geroosterde en gekruide aroma’s duidelijk tot uiting komen. Volle smaak, doorweven met rijpe tannines, wat resulteert in een vlezig gevoel. Langdurig en aanhoudende finale.

0
    0
    Winkelmandje
    Uw mandje is leegTerugkeren naar shop