Eric Forest

“Iets wit, doet maar iets goed…”, een vraag die ik in Bistro Belge ontelbare keren heb gekregen, en ook eentje die ik elke keer heb beantwoord met “Ik heb nog wel iets goeds zitten”. Elke keer opnieuw was dit het “goeds” dat ik nog “zitten had”: de Pouilly Fuissé “Les Crays” van de bourgondische wijnmaker Eric Forest. Een zeer mooi voorbeeld van wat de chardonnay druif kan bereiken op de juiste bodem. Iets wat ik dan ook kan zeggen over alle wijnen geproduceerd door mr. Forest: wijnen waar het terroir allesbepalend zijn, en waar je blindelings de kalk, de klei en de rotsen uit kan onderscheiden. Zeker niet goedkoop, maar voor deze prijs kan je smaken vinden op het niveau van de grote Chassagne-Montrachets en Meursaults, die wel een stukje hoger geprijsd zijn. Zeker de moeite voor een paringen met de typische bourgondsiche keuken zoals witte vis met roomsaus, of zoals enkele van mijn klanten zeggen: “Da kan ik de hele dag drinken”. Eric Forest, de man achter deze mooie wijntjes, levert jaar na jaar prachtig werk en daarom laat ik hem eventjes aan het woord, vertaald, want het is ne echte Fransman:

“Ik beheer de wijngaarden die gedurende acht generaties van vader op zoon zijn overgedragen en produceer vijf exclusieve jaargangen van Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Macon-Vergisson op percelen met wijnstokken die tussen 1930 en 1979 zijn aangeplant. Mijn grootvader, die een enorme kennis in de natuur en biodynamica heeft mijn benadering van het maken van wijn enorm beïnvloed. Om het hoogste niveau van nauwkeurigheid te behouden, realiseer ik al het werk handmatig. Ik snoei de planten op een manier zodat de wijnstokken voldoende geventileerd zijn. Ik bestrijd elke andere plantensoort met een milieubenadering door extra te ploegen om de bodem te ondersteunen en de wortels aan te moedigen om absorbeer de rijke kwaliteiten van het terroir. De druiven worden met de hand geplukt en voorzichtig geperst. Hier begint het wijnbereidingsproces. De wijn staat tien tot vijftien maanden op zijn droesem in eikenhouten vaten met verminderde doses sulfiet. De wijn wordt vervolgens persoonlijk gebotteld met zwaartekracht en vaak ongefilterd. Als gepassioneerde wijnmaker besteed ik de grootste zorg en aandacht aan alle fasen van het wijnbereidingsproces, een persoonlijke toewijding om de hoge normen te leveren die representatief zijn voor mijn terroir.”

In ons Assortiment:

Mâcon Vergisson “Sur la Roche” 2018: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
Wijngaarden op de hellingen aan de voet van de rots van Vergisson – zeer steenrijke bodem. Het geheel is omgeven door en grenst aan de beroemde Pouilly-Fuissé wijngaarden.

Strogele kleur met fraaie gouden glans. In de neus goed hout met fijne, rokerige tonen. Frisse mineraliteit. De geur van rijpe appels, asperges en de typische Mâcon-mineraliteit (vuursteen, mint en fractie citrusvruchten). Rijke materie met een verleidelijke, romige textuur. Harmonieuze, verleidelijke zoete Mâcon met toch goede frisheid. Alles in een weelde van extreem rijpe vruchten. De subtiele bitterheid van de roze pompelmoes in de finale. Alcohol (13,7% natuur!) zit goed versmolten. De warmte heeft een grote en goede invloed gehad maar het stenige en de citrusaroma’s van de Mâcon Vergisson zijn gebleven.

Saint-Véran “La Rénommée” 2018: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
Dit kleine perceeltje is in 1979 aangelegd in het hogere gedeelte van Davayé. De kleirijke bodem met z’n vuursteensporen zorgt voor een krachtige en rijke wijn. Een meter diep vinden we hier een laag kalksteen uit de Jura-periode (200 tot 150 miljoen jaar geleden) die zorgt voor een prachtige mineraliteit in de wijn.

Klassieke strogele kleur met een gouden glas. Kleur geeft een zeer goede rijpheid aan. In de neus blijft het hout blijft ondanks de toegenomen hoeveelheid nieuw hout knap discreet. Rijk, vineus boeket met volop gele vruchten, kweepeer. zeer rijpe materie met ook hier een aantrekkelijke rondheid, verleidelijke zoetrijpe tonen en smaakvolle, uiterst zachte zuren. De verfijnde concentratie komt in de finale goed tot uitdrukking: een fractie zoete bitterheid van de zeer rijpe pompelmoes. Dit zorgt voor klasse en complexiteit. Zoals altijd blijft het zuurgehalte wat achter, maar er is sprake van een -zeker voor een saint véran- bewonderenswaardige dynamiek.

Pouilly-Fuissé “L’ame Forest” 2017: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
“l’Ame Forest” is vanaf jaargang 2008 de samenvoeging van de percelen “la Côte” en “les Tilliers”. “Les Tilliers” heeft een bodem van klei en kalk afkomstig van de zeefossielen van het type oester, ontstaan in het vroegste gedeelte van het Jura-tijdperk (Sinemurian). Dit zorgt voor een nobele uitdrukking van de Chardonnay-druif met veel fijnheid in de wijn. “La Côte” is een terroir met een mergel-kalk-bodem (Toarcian) en gelegen ten noorden van de rots van Vergisson. Deze bodem brengt een zeer mineralige, krachtige wijn voort met een grote lengte en een groot bewaarpotentieel.

Fonkelend en stralend strogele kleur met volgouden glans. In de neus stevig hout, hazelnoten en zoethout. Blijft elegant maar dit doet echt denken aan de grote witte bourgognes uit de omgeving van Meursault. Fijne rokerige tonen, natte stenen en ook gekonfijte citrusvruchten. Weliswaar uitgesproken rijp maar de wijn blijft verrukkelijk sappig, krokant en speels. Opnieuw forse bodeminvloed met de kenmerkende mineraliteit. Opmerkelijk elegant gebleven in dit rijpe jaar, prachtig gepolijste materie met een aanhoudende lengte. Smaakrijk en voorzien van finesses.

Pouilly-Fuissé “Les Crays” 2018: 10 tot 15 maanden op eikenhouten vaten
“Les Crays” is een bodem van kalkafzetting op blauwe mergel (Plensbachian). Gelegen op een 100% zuidhelling met een sterke lichtintensiteit en beschermd tegen de frisse noordenwind. Hier komen rijke tot vette wijnen vandaan, met de mineraliteit van gemalen steen en rijkelijk voorzien van citrus-aroma’s. De druiven van deze cuvée worden geoogst op verschillende percelen die tussen 1930 en 1966 zijn aangelegd en aangeplant.

Rijke, strogele kleur met een volgouden glans. Een extreem pure neus waarin de mineraliteit en aromatische rijkdom van zowel het terroir als de Chardonnay druif prachtig tot uitdrukking komt. De smaakvolle wijnzuren en het licht zilte van de grote witte Bourgogne wijnen profileert zich in het smakenpallet, voorzien van een subtiele rokerigheid.

0
    0
    Winkelmandje
    Uw mandje is leegTerugkeren naar shop