Luis Cañas

l sinds dag één een vaste stempel op elke wijnkaart die Bistro Belge gehad heeft, zowel de White als de Reserva staan al bijna vijf jaar op onze kaart om per glas te bestellen, terwijl de rest op het lijstje een variabele invulling had. Dit op zijn eigen is al een teken van mijn vertrouwen in dit wijnhuis, dat ongeacht de jaargangen steeds een line-up van prachtwijnen verzorgde. Grote smaken voor relatief weinig geld, de prijs-kwaliteit verhouding was altijd een van de beste die we hadden. Nog steeds één van mijn persoonlijke go-to’s om een leuke avond of gezellig diner naar het volgende niveau te tillen. Verder kan ik geen betere lofzang bedenken dan toe te geven dat een volledige legger in mijn privé wijnkoeler steeds gevuld is met enkel en alleen Luis Cañas. Daarom deze korte geschiedenis:

Inspanning, vastberadenheid, een passie voor dingen die goed worden gedaan en een duidelijke filosofie gericht op de wijngaard. Er zijn vier generaties geweest die de geschiedenis van deze familie hebben geschreven, de “Luis Cañas Family”. Al meer dan een eeuw zet onze familie zich in voor het produceren en verkopen van traditionele jonge wijnen die gemaakt zijn volgens de methode van koolzuur maceratie waarbij de druiven vóór de alcoholische hoofdgisting ongeplet in een afgesloten vat onder extra toegevoegd koolzuurgas een periode kunnen rijpen. Deze wijnen werden gemaakt in de Cueva de los Curas (grot van de priesters), een oude kelder die uit de grond is gehouwen en die vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van het landschap van het gebied. Vroeger werden de wijnen door Carlos Cañas, de vader van Luis Cañas in karren getrokken door muilezels vervoerd door de Sierra Cantabria en Montes de Vitoria naar de grens van Bilbao en San Sebastián, meer dan 100 kilometer van Villabuena.

In 1928 werd de oprichter Luis Cañas geboren. Een perfectionist, uitzonderlijk hardwerkend en wiens motivatie altijd de trots was om de beste kwaliteit te bereiken in zijn wijngaarden en bijgevolg de smaakpapillen van de grote wijnhandelaren die destijds op de Bilbao Alhóndiga-markt waren gevestigd, overtuigde.

1989 markeert een mijlpaal in de geschiedenis van hun kelder, met Juan Luis Cañas, zoon van Luis Cañas, die de leiding overneemt. Pas 33 jaar oud, bracht hij een frisse wind in de wijnmakerij terwijl hij de arbeidsethos en familietraditie in stand hield dankzij zijn karakter als een perfectionist en non-conformist. Dit betekende dat het voor hem niet genoeg was om alleen goede jonge wijnen te maken, maar om nu nieuwe wijnen te gaan maken met een toenemende nadruk op gerijpte wijnen.

In 1994 hebben ze een nieuwe, moderne kelder ingehuldigd, uitgerust met de beste wijnbereidingsfaciliteiten. Sindsdien zijn ze in Bodegas Luís Cañas niet gestopt met hun inspanningen, met constante verbeteringen en uitbreidingen van de fabriek om de kwaliteit van hun wijnen te blijven verbeteren. Het karakter van Juan Luis, een van de meest rusteloze en innovatieve wijnmakers van het land, gecombineerd met de knowhow en ervaring van het team van de wijnmakerij, hebben ervoor gezorgd dat hun wijnen over de hele wereld erkend worden met de meeste prestigieuze onderscheidingen.

Bodegas Luis Cañas produceert wijnen met het grootste respect voor het milieu. Ze maken gebruik van natuurlijke hulpbronnen zodat ook op lange termijn duurzame landbouw mogelijk blijft. Dus geen herbiciden, kunstmest en agressieve producten of praktijken om het milieu te beschermen en planten te verkrijgen met een sterk immuunsysteem, dat hen in staat stelt om zich te verdedigen wanneer nodig.

In ons gamma:

Rioja Crianza Red 2016: 95% Tempranillo en 5% Garnacha, 12 maanden op eikenhouten vaten:
Robijnrode kleur, met een zuivere neus met tonen van balsamico en fijne nuances van pruim en eik. Vlotte smaak van fruit en specerijen met hints van geroosterde eik. Complex en gestructureerd. Een aangename afdronk met rood fruit en hints van eucalyptus.

Rioja Reserva 2014: 95% Tempranillo en 5 Graciano, 18 maanden op eikenhouten vaten:
De Reserva heeft een ingetogen, subtiel boeket van donkere kersen, frambozen, een vleugje tabak en balsamico. De smaak is medium-bodied met een soepele, fijne tannines en een heldere kern van cranberry en framboos. Dit leidt tot een afdronk die bestaat uit subtiel leer en tabak.

Rioja Reserva seleccion de la Famillia 2015: 85% Tempranillo en 15% Graciano en Garnacha, 18 maanden op eikenhouten vaten:
Schitterende uitstraling met een granaatachtige kleur en kers rond de randen. In de neus een complexe variëteit aan aroma’s die samen een intense, verfijnde wijn geven. In eerste instantie kunnen we zeer rijpe bessen, gerookte levensmiddelen, rozijnen en sterke drank vinden. Na een zekere mate van beluchting komen de kaneel- en jamnoten op tafel en met iets meer tijd kunnen de geroosterde en gekruide aroma’s duidelijk tot uiting komen. Volle smaak, doorweven met rijpe tannines, wat resulteert in een vlezig gevoel. Langdurig en aanhoudende finale.

0
    0
    Winkelmandje
    Uw mandje is leegTerugkeren naar shop